Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Stoku Lackim to miejsce wyjątkowe.

W pałacowych warunkach, bajkowym otoczeniu, a przede wszystkim w ciepłej i przyjaznej atmosferze uczą się dzieci i młodzież o specjalnych potrzebach
edukacyjnych.

Kulinarne czwartki – ciąg dalszy
Kulinarne czwartki – ciąg dalszy
 

Kulinarne czwartki – ciąg dalszy

Zajęcia kulinarne odbywają się co dwa tygodnie (czwartek) w grupach wychowawczych internatu.

Cel działań:
  • Kształtowanie  nawyków  higienicznych  w zakresie odżywiania.
  • Wpajanie  zasad bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego.
  • Uczenie  zasad  kulturalnego zachowania się przy stole.
  • Wyzwalanie inwencji twórczej w sferze  kulinarnej.
  • Wdrażanie do samodzielności podczas wykonywania „kulinarnych smakołyków”.
  • Rozwijanie poczucia odpowiedzialności poprzez dokładne wykonywanie podejmowanych zadań,
  • Tworzenie warunków do dokonywania wyborów i ich oceniania.
  • Kształcenie  zmysłu smaku i zapachu podczas przygotowywania i  degustacji potraw,
  • Odczuwanie radości z „kulinarnych eksperymentów”.

Krótki opis działania:
Zajęcia kulinarne odbywają się co dwa tygodnie (czwartek) w grupach wychowawczych internatu.
Nasi wychowankowie  znają zasady higieny oraz przestrzegają zasad bezpieczeństwa dotyczących posługiwania się sprzętem niezbędnym  do „kucharzenia”. Pod okiem wychowawców nasi wychowankowie w roku szkolnym 2024/25  przygotowywać będą różnorodne potrawy takie jak: naleśniki, bajeczne szaszłyki, kolorowe kanapki, soki
i koktajle,  sałatki owocowe i warzywne, tosty,  kruche ciasteczka, pierniczki oraz  ciasta: marchewkowe, dyniowe, bananowe, szarlotkę i inne. Korzystać będą  ze sprawdzonych sprzętów zakupionych w projekcie ,,Laboratoria Przyszłości” Dzieci  tworzą i eksperymentują, uczą się i dobrze bawią a degustacja sprawia im największą radość.
W miniony czwartek naszym efektem kulinarnych początków w nowym roku szkolnym była smaczna, zdrowa
i kolorowa sałatka owocowa. Uczniowie z zachowaniem zasad BHP oraz higieny najpierw wysłuchali najważniejszych informacji o owcach, a następnie przeszli do działań praktycznych. Wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że owoce są pyszne i zdrowe.

Efekty:
  • Zajęcia kulinarne uświadomiły dzieciom, jak ważne dla zdrowia jest właściwe odżywianie.
  • Dzieci znają zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego.
  • Potrafią  kulturalnie zachowywać się przy stole.
  • Chętnie wykonują z własnej inicjatywy  różnorodne czynności  związane z przygotowywanymi potrawami i są odpowiedzialne za ich rzetelne wykonanie.
  • Wykazują  inwencję twórczą  planując i przygotowują „kulinarne smakołyki”.
  • Dokonują oceny przyrządzanych potraw ( przez siebie i innych)  w trakcie  ich degustowania.
  • Potrafią czerpać radość z kulinarnych eksperymentów.

AKTUALNOŚCI

  • Nabór na Rok Szkolny 2025/2026

    Dyrekcja Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Stoku Lackim zaprasza dzieci i młodzież do rozpoczęcia edukacji w naszym Ośrodku.

    czytaj więcej
  • Warsztaty ceramiczne w Arche 2024/2025

    Nie potrzeba doświadczenia ani specjalistycznych narzędzi — wystarczą dłonie i odrobina wyobraźni. Uczennice i uczniowie z klas VIIIB i VIA wiedzą o tym doskonale.

    czytaj więcej

KONTAKT

Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy w Stoku Lackim

ul. Pałacowa 1, 08-110 Siedlce
tel, (025) 631 59 01 - Sekretariat

Dojazd:
Autobusy MPK Siedlce, linie: 6, 14, 23, 26

czytaj więcej
Budowa stron internetowych