Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Stoku Lackim to miejsce wyjątkowe.
W pałacowych warunkach, bajkowym otoczeniu, a przede wszystkim w ciepłej i przyjaznej atmosferze uczą się dzieci i młodzież o specjalnych potrzebach
edukacyjnych.
Kulinarne czwartki – ciąg dalszy
Zajęcia kulinarne odbywają się co dwa tygodnie (czwartek) w grupach wychowawczych internatu.
Cel działań:- Kształtowanie nawyków higienicznych w zakresie odżywiania.
- Wpajanie zasad bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego.
- Uczenie zasad kulturalnego zachowania się przy stole.
- Wyzwalanie inwencji twórczej w sferze kulinarnej.
- Wdrażanie do samodzielności podczas wykonywania „kulinarnych smakołyków”.
- Rozwijanie poczucia odpowiedzialności poprzez dokładne wykonywanie podejmowanych zadań,
- Tworzenie warunków do dokonywania wyborów i ich oceniania.
- Kształcenie zmysłu smaku i zapachu podczas przygotowywania i degustacji potraw,
- Odczuwanie radości z „kulinarnych eksperymentów”.
Krótki opis działania:
Zajęcia kulinarne odbywają się co dwa tygodnie (czwartek) w grupach wychowawczych internatu.
Nasi wychowankowie znają zasady higieny oraz przestrzegają zasad bezpieczeństwa dotyczących posługiwania się sprzętem niezbędnym do „kucharzenia”. Pod okiem wychowawców nasi wychowankowie w roku szkolnym 2024/25 przygotowywać będą różnorodne potrawy takie jak: naleśniki, bajeczne szaszłyki, kolorowe kanapki, soki
i koktajle, sałatki owocowe i warzywne, tosty, kruche ciasteczka, pierniczki oraz ciasta: marchewkowe, dyniowe, bananowe, szarlotkę i inne. Korzystać będą ze sprawdzonych sprzętów zakupionych w projekcie ,,Laboratoria Przyszłości” Dzieci tworzą i eksperymentują, uczą się i dobrze bawią a degustacja sprawia im największą radość.
W miniony czwartek naszym efektem kulinarnych początków w nowym roku szkolnym była smaczna, zdrowa
i kolorowa sałatka owocowa. Uczniowie z zachowaniem zasad BHP oraz higieny najpierw wysłuchali najważniejszych informacji o owcach, a następnie przeszli do działań praktycznych. Wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że owoce są pyszne i zdrowe.
Efekty:
Zajęcia kulinarne odbywają się co dwa tygodnie (czwartek) w grupach wychowawczych internatu.
Nasi wychowankowie znają zasady higieny oraz przestrzegają zasad bezpieczeństwa dotyczących posługiwania się sprzętem niezbędnym do „kucharzenia”. Pod okiem wychowawców nasi wychowankowie w roku szkolnym 2024/25 przygotowywać będą różnorodne potrawy takie jak: naleśniki, bajeczne szaszłyki, kolorowe kanapki, soki
i koktajle, sałatki owocowe i warzywne, tosty, kruche ciasteczka, pierniczki oraz ciasta: marchewkowe, dyniowe, bananowe, szarlotkę i inne. Korzystać będą ze sprawdzonych sprzętów zakupionych w projekcie ,,Laboratoria Przyszłości” Dzieci tworzą i eksperymentują, uczą się i dobrze bawią a degustacja sprawia im największą radość.
W miniony czwartek naszym efektem kulinarnych początków w nowym roku szkolnym była smaczna, zdrowa
i kolorowa sałatka owocowa. Uczniowie z zachowaniem zasad BHP oraz higieny najpierw wysłuchali najważniejszych informacji o owcach, a następnie przeszli do działań praktycznych. Wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że owoce są pyszne i zdrowe.
Efekty:
- Zajęcia kulinarne uświadomiły dzieciom, jak ważne dla zdrowia jest właściwe odżywianie.
- Dzieci znają zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego.
- Potrafią kulturalnie zachowywać się przy stole.
- Chętnie wykonują z własnej inicjatywy różnorodne czynności związane z przygotowywanymi potrawami i są odpowiedzialne za ich rzetelne wykonanie.
- Wykazują inwencję twórczą planując i przygotowują „kulinarne smakołyki”.
- Dokonują oceny przyrządzanych potraw ( przez siebie i innych) w trakcie ich degustowania.
- Potrafią czerpać radość z kulinarnych eksperymentów.
Nabór na Rok Szkolny 2025/2026
Dyrekcja Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Stoku Lackim zaprasza dzieci i młodzież do rozpoczęcia edukacji w naszym Ośrodku.

Zapraszamy do obejrzenia krótkich filmów:

Nie potrzeba doświadczenia ani specjalistycznych narzędzi — wystarczą dłonie i odrobina wyobraźni. Uczennice i uczniowie z klas VIIIB i VIA wiedzą o tym doskonale.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom za aktywny udział w comiesięcznych spotkaniach muzycznych, które odbywały się w naszym Ośrodku w mijającym roku szkolnym.

11 czerwca uczniowie klas VIIIB i VIC gościli w Centrum Symulacji Medycznych w Siedlcach.

Nasza altana dydaktyczna 10 czerwca po raz kolejny zamieniła się w kawiarenkę.

4 czerwca 2025 roku uczniowie klasy V i VIB szkoły podstawowej na zaproszenie Starostwa Powiatowego w Siedlcach uczestniczyli w obchodach Dnia Dziecka w Domu Pracy Twórczej „Reymontówka” w Chlewiskach.

28 maja 2025 r. już po raz XI w CKiS w Siedlcach odbył się Integracyjny Przegląd Twórczości Artystycznej „Wiosenne Inspiracje” zorganizowany przez Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Stoku Lackim.

W internacie z okazji Światowego Dnia Pszczół, w ramach kalendarza świąt nietypowych, zorganizowano fascynujące zajęcia.

Dnia 21 maja 2025 r. odbyła się w Ośrodku katecheza prowadzona przez Kleryków z Siedleckiego Seminarium. Uczniowie poznali osobę i życie św. Teresy od Dzieciątka Jezus oraz mieli okazję pomodlić się do relikwii św. Teresy.
